Korpus:
120 g másla
145 ml plnotučného mléka
0,1 - 0,2 g šafránu
2 vejce vel. M
125 g krupicového cukru
špetka soli
170 g polohrubé mouky
40 g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva (7 g)
Krém:
350g mascarpone
250 - 400ml smetany ke šlehání
1 lžíce cukru
Na dokončení:
3 - 4 lžíce domácí citrusové marmelády podle našeho receptu
Šafrán 1 g nakoupíte zde
Badyán celý nakoupíte zde
Hřebíček celý nakoupíte zde
Šafrán 0,5 g nakoupíte zde
Šafrán 2 g nakoupíte zde
1Máslo a mléko dejte do hrnce, přiveďte k varu a vsypejte šafrán. Ztlumte teplotu, aby se směs spíš jen prohřívala a nechejte na plotně ještě asi 5 minut. Mléko během této doby získá šafránovou chuť a výrazně žlutou barvu. Hrnec stáhněte z plotny a směs nechejte přijít do pokojové teploty.
2Nyní vezměte formu o průměru 18 cm a její dno a boky vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 165 °C.
3Vejce s cukrem a špetkou soli vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny.
4Obě mouky a prášek do pečiva prosijte přes síto (tím se směs provzdušní a nebudou v ní hrudky) do vaječné pěny, přidejte také směs mléka a másla a promíchejte.
5. Nalijte do formy, uhlaďte těsto a pečte asi 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli už máte upečeno, špejle musí z těsta vyjít suchá. Nechejte korpus vychladnout a pak ho rozřízněte na 3 pláty.
6Mascarpone s cukrem a smetanou vyšlehejte na hladký krém (smetanu přidávejte postupně podle potřeby, čím víc jí bude, tím víc bude krém lehký, ale zase nesmí být tekutý).
7Dort skládejte tak, že na první plát dáte 1/3 krému, rozmažete. Na krém rozmažete ještě asi 2 lžíce domácí citrusové marmelády a přiklopíte dalším plátem korpusu. Postup opakujte, opět přiklopte poslední částí korpusu, na kterou namažte už jen krém a uhlaďte do roviny. Poté stačí podle vkusu nazdobit.
8Dort nechte alespoň 2 hodiny (nejlépe však přes noc) v lednici uležet a pak se do něj už konečně pusťte! :))
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.