Chorvatsko s Chorvatem

Chorvatsko s Chorvatem

Chorvatsko je jednou z, námi Čechy a Slováky, nejnavštěvovanějších destinací, a tak tuším(e), že hodně z vás už mělo čest tuto prosluněnou zemi navštívit. A není se čemu divit. Tyrkysové moře, sluncem zalité pláže, pestrobarevné květiny, přátelští lidé a vůně linoucí se z restaurací lemujících vyhřáté promenády. To vše a ještě víc mnohé z nás láká k tomu, abychom tam strávili příjemné chvíle se svými blízkými.

číst více

DAVÍDKOVO KOŘENÍ - Kdo jsme?

Existují lidé, kteří mají vizi. Na které padají nápady z nebe. Když se probudí, když projíždějí zasněženými Tatrami, když sedí na rybách. Mají neotřelé myšlenky a velký hnací motor. Jsou to vizionáři. A jedním z nich je můj táta - Davídek. Měl sen dělat věci jinak. Zaplnit místo na trhu. Přinést na český trh již v roce 2010 kompletní sortiment koření bez soli a přidaného glutamanu. Měl restauraci a takový produkt k dostání tehdy nebyl. Nadchnul se pro svůj nápad a šel do toho po hlavě. Přes překážky, s nevelkým množstvím znalostí funkčního podnikání, ale za to s nekonečným nadšením a důvěrou v jeho vizi. S darem z hůry cítit, kombinovat a míchat chutě. Obětoval svému snu vše včetně času stráveného s rodinou. Dal se dohromady s lidmi, kterým věřil, ale neprověřil. Nepohlídal, neuhlídal, neudržel, nezvládl. Spadnul na pusu a málem přišel o vše.

číst více
Pikniky

Pikniky

Slovní označení piknik známe od poloviny 18. století, jako pojmenování oběda, kam si každý své jídlo nosí sám. Slovo jako takové se skládá z francouzských slov picque, znamenající výzvu k jídlu, a nique - malé věci bez větší hodnoty.
Piknik, jak ho známe dnes, se mnohem více svou podobou blíží k loveckým přesnídávkám, které máme dokumentované již od středověku. Lehká svačina pro znaveného lovce skládající se ze studeného kuřete, chlebu, sýra a lehkého vína se často proměnila v bohatší přesnídávku s ovocnými šťávami na ledu a rozmanitějším výběrem pochoutek přinesených ve vojenských koších (odtud tradice nošení jídla na piknik v košíku). Doslova v bohatou hostinou na trávníku se pak proměnily chvíle, byly zde přítomny dámy. Podávaly se ty nejjemnější lahůdky, ohnivé šampaňské, krůta v aspiku, domácí paštika nebo saláty.

číst více

Recept dne

Červená parmice z Jadranu na růžovém víně, Hráškovém pepři s tagliatelle s citronovou omáčkou a mandlemi

Červená parmice z Jadranu na růžovém víně, Hráškovém pepři s tagliatelle s citronovou omáčkou a mandlemi

1. Ryby očistěte a nasolte. Šalotku nasekejte na drobno a hrášek propláchněte v teplé vodě.

2. Na másle do růžova zarestujte šalotku, přilijte med a víno a nechte víno odpařit. Základ dejte do pekáčku, posypejte hráškem a na něj položte nasolené ryby.

3. Dejte upéct do vyhřáté trouby cca na 150 °C ...

číst více