Vařte podle koření

Pomerančová marmeláda s hřebíčkem a badyánem

Pomerančová marmeláda s hřebíčkem a badyánem

počet osob
6

čas přípravy
30 min. příprava

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Vánoce

Potřebujeme

5 - 6 větších pomerančů (nejlépe chemicky neošetřených)
1 kg želírovacího cukru 2:1
cca 5 ks badyánu
cca 25 ks hřebíčku

Badyán celý nakoupíte zde
Hřebíček celý nakoupíte zde

Postup přípravy

1Pomeranče omyjte pod horkou vodou a utřete do sucha. Škrabkou na citrusovou kůru (můžete použít i škrabku na brambory) nastrouhejte natenko kůru ze 3 pomerančů tak, abyste nenastrouhali i bílou slupku. Pak všechny plody pečlivě oloupejte a odstraňte bílou slupku.

2Dužinu nakrájejte na kostičky - přitom zachyťte šťávu a odstraňte všechny pecky. Dužinu, zachycenou šťávu a nastrouhanou kůru dejte do hrnce.

3Celkem potřebujete 1 kg ovoce. Směs promíchejte s želírovacím cukrem, hřebíčkem a badyánem a nechte cca 1 hodinu odpočívat.

4.  Směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte cca 6 minut. Po 6 minutách udělejte želírovací zkoušku (lžičku marmelády dejte do skleničky, nechte ji cca 4 minuty vychladnout a zkontrolujte, jestli má marmeláda správnou konzistenci). Pokud je marmeláda řídká, ještě ji krátce povařte a udělejte opět zkoušku.

5Z hotové marmelády vytáhněte koření a naplňte ji do sterilizovaných sklenic (sklenice můžete umýt v myčce nebo je prolijte vroucí vodou). Nečisté okraje utřete utěrkou a plné sklenice zavíčkujte a obraťte víkem dolů. Marmeládu nechte pár hodin vychladnout.

6Hotové sklenice už stačí jen krásně nazdobit a předat Ježíškovi.

Tip: Marmeláda se skvěle hodí například na slepování lineckého cukroví nebo na kakaové strojkové cukroví.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Badyán celý
Všechny recepty s kořením Hřebíček celý

Zpět na začátek kuchařky