TÝDEN S KOŘENÍM: ROZMARÝN
Šalvěj rozmarýna známá také pod názvy rozmarýna lékařská nebo rozmarýn lékařský je stálezelený dřevitý keř z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá do výšky až 2 m a má velmi osobité aroma. Na přelomu jara a léta kvete jemnými květy bílé, modré či nachové barvy.
Pochází z oblasti Středomoří, roste v blízkosti mořského pobřeží na suchých místech. Dnes se ale již pěstuje i v USA, Mexiku, Anglii a v mnoha evropských zemích. Keře nepřežijí tuhou zimu, tudíž se musí dát minimálně na toto období do skleníku. Můžete jej pěstovat i doma, v létě na terase či balkoně a v zimě za oknem, ale nedoroste do 2m výšky. Potřebuje dostatek světla.
Používá se již od nepaměti. Lidé z něj tvořili věnce, používali jej jako dekoraci při oslavách a svatbách, dávali ho do kadidel… Je oblíbený v gastronomii, kosmetickém průmyslu, aromaterapii i léčitelství.

Rozmarýn má v gastronomii své místo jak v čerstvém, tak sušeném stavu. Lístky se používají celé, drcené i mleté. Má podmanivou osvěžující vůni s nádechem pryskyřice. Dává se k tučným masům, jako je vepřové, kachní a skopové. Hodí se k pokrmům z brambor, k sýrům, do těstovin, na pizzu a do nádivek. Přidává se také do klobás, na grilovanou zeleninu, do zálivek nebo těstíček. Skvěle se vyjímá na grilovaných rybách.
Inspiraci na recepty s rozmarýnem najdete v naší kuchařce.


U nás hraje rozmarýn hlavní roli hned v několika směsích.
První z nich je
STAROČESKÁ RYBA, ve které tato bylina dominuje. Ovoní a ochutí tak perfektně všechny sladkovodní ryby, zejména pstruha, kapra nebo amura.
Další směsí, která by bez rozmarýnu neobešly, je
COUNTRY. Klasická světově proslulá červená směs, která nesmí chybět u grilování, se odlišuje od ostatních grilovacích směsí právě vůní rozmarýnu. Skvěle se hodí nejen na vepřové steaky, ale i na ryby, krůtí maso, mletá masa nebo třeba americké brambory.
Zajímavostí je, že v naší druhé nejprodávanější směsi
DAVÍDKOVO PEČENÉ KUŘE najdete také špetku rozmarýnu. Tato směs chutná velkým i malým jedlíkům. Vykouzlí vám dokonale voňavé kuře s křupavou kůrčičkou. Základem je samozřejmě paprika, kmín a česnek, ale i špetka bylinky dodává na celistvé chuti pečeného kuřete.
I ve letošních novinkách si rozmarýn zahrál významnou roli, a to konkrétně ve směsi
BÍLÁ MASA. Tato jemná bylinková směs s cibulí ochutí vše - od kuřete a krůty přes králíka, pernatou zvěřinu až po ryby. Je tak velmi příjemnou změnou ke klasickým "červeným" recepturám.
Co se týká bylinkových směsí na bylinková másla, zeleninové polévky, bramborové a zeleninové pokrmy, zálivky nebo třeba pomazánky, rozmarýn je nedílnou součástí našich
FRANCOUZSKÝCH BYLINEK a
FRANCOUZSKÉ SMĚSI ŽANET. K francouzské kuchyni
rozmarýn,
tymián,
bazalka a
oregano prostě neodmyslitelně patří. Z těchto a dalších bylinek, například typické
levandule, je pak složena i tradiční francouzská směs
PROVENSAL. Francouzské bylinky jsou jemně mleté a Žanet je hrubší s většími kousky bylinek, a navíc obsahuje delikátní sušenou rajčatovou šťávu z moravských rajčat. Naše francouzská směs Žanet získala ocenění Chuť jižní Moravy.
Zajímavosti
Dává se do šatníků, protože jeho silné aroma odpuzuje moly.
V rámci lidového léčitelství je známý pod názvem “mořská rosa”, který vychází z latinského pojmenování “ros marínus”, tedy mořská rosa. Má ale i další lidové názvy jako rozmariján, posvátný keř či merdov.
Byl symbolem lásky, radosti a štěstí. Zaplétal se proto nevěstám do vlasů, zdobily se s ním šaty, závoje, býval součástí svatebních kytic a často se také vplétal do královských korun.
Lidé ho používali jako ochranu proti černé magii - když se rozmarýn položil pod lůžko spícího člověka, mělo ho to chránit před vším zlým.
Léčitelství
Díky kladným účinkům na zdraví člověka má rozmarýn své místo v lidovém léčitelství už od středověku. Je přírodním antioxidantem a působí protizánětlivě. Například rozmarýnový olej pomáhá proti nadýmání, snížit stres či pocit únavy, zmírnit otoky, ztuhlost a bolesti.
Působí pozitivně na činnost jater a trávicí soustavu. Je využíván při léčbě hypotenze, jelikož, jako jedna z mála bylin, zvyšuje krevní tlak. Přispívá k lepší cirkulaci krve, používá se při léčbě nachlazení (kašel, rýma) a dokáže zmírnit projevy alergické reakce. Podporuje správnou funkci mozku, zlepšuje koncentraci a paměť.

Rozmarýn ve vaší kuchyni zkrátka nesmí chybět. Kromě směsí je důležité jej mít i samostatně, jako jednodruhové koření. Vždy je dobré špetkou ochutit pečené brambory a masa, ochutit těstoviny, pizzu, sýry, zeleninu a různá těstíčka.
Jako základ doporučujeme
ROZMARÝN DRCENÝ, který je prakticky nasekán na menší kousky, což v hotových pokrmech oceníte.
Stejně jako například u kmínu celého a mletého to funguje tak, že celé kousky rozmarýnu potřebují delší dobu tepelné úpravy a vlhkosti, aby změkly a zkřehly. Pokud tedy chcete vsadit na rychlou, silnou a intenzivní chuť rozmarýnu ve vašem pokrmu, pořiďte si i
ROZMARÝN MLETÝ, který se okamžitě rozpustí.
Abyste měli rozmarýn dobře uchován, kupte jej klidně rovnou v
kořence a pořiďte si k tomu i naše
černé stylové etikety, abyste měli ve své kuchyni přehled :)
Tak do čeho se pustíte, co vás oslovilo a co s rozmarýnem vyzkoušíte? Dejte nám vědět.
Přejeme krásné, voňavé a chutné dny :)
sdílejte na: