Léto je v plném proudu a zahrady praskají pod tíhou čerstvých cuket. Ze všech stran se na nás valí tahle zelená krasavice a možná už přemýšlíte, co s nimi. Místo zoufalého hledání receptů na poslední chvíli pojďme udělat z cukety hvězdu dne. Připravila jsem pro vás celodenní menu od snídaně až po večeři, které ukáže, že tahle nenápadná zelenina zvládne být všestranná, chutná a nikdy ne nudná.
Den začněte výživně a hravě. Tyto malé frittaty jsou ideální do ruky, ať už spěcháte do práce, nebo si chcete v klidu vychutnat snídani doma. Zelenina, včetně cukety, dodá šťavnatost a vlákninu, vajíčka zas zasytí.
Frittata muffiny s kořenovou zeleninou
Polévka, která pohladí po duši. Cuketa v ní krásně splyne s další zeleninou, hlíva dodá jemnou „masitou“ strukturu a hrášek sladký kontrast. Skvělá volba, pokud chcete odlehčený oběd.
Jemná zeleninová polévka s hlívou a hráškem
Na talíři se potká šťavnaté maso a hromada barevné zeleniny včetně cukety. Restovaná zelenina s bylinkovým máslem povýší celý pokrm na voňavý letní zážitek.
Grilovaná kotleta s restovanou zeleninou a bylinkovým máslem
Ano, cuketa patří i do dezertů. Díky ní je bábovka neuvěřitelně vláčná a dlouho vydrží čerstvá. Chuť cukety nepoznáte a bábovka zmizí z talíře rychleji, než byste čekali.
Křehké těsto, jemný kozí sýr, plátky cukety a šťavnatá rajčata tvoří dokonalou kombinaci pro odpolední pauzu. Quiche chutná skvěle teplý i studený.
Quiche s cuketou, rajčaty a kozím sýrem
Proč nezkusit něco úplně jiného? Makové karí je originální a cuketa se v něm krásně snoubí s jemným kořením a krémovou omáčkou. Skvělá volba na závěr dne, kdy chcete něco zahřívacího a s nádechem exotiky.
Cuketa je nejen skvělá v kuchyni, ale i praktická. Má málo kalorií, hodně vody a vlákniny a dá se použít naslano i nasladko. Až příště budete mít pocit, že nevíte, co s nimi, vzpomeňte si na tohle menu. Možná zjistíte, že jich budete potřebovat víc, než jste čekali.