Vařte podle koření

Zeleninový krém s červenou čočkou

Zeleninový krém s červenou čočkou

počet osob
4

čas přípravy
40 min. příprava

obtížnost
jednoduché

druh jídla
Vegetarián

Potřebujeme

1 cibule
2 stroužky česneku
5ti cm kousek zázvoru
1 řapíkatý celer
1/2 brokolice i s košťálem
300g cukety
2 větší brambory
1 a 1/2 kl římského kmínu
4 kl kari
1l zeleninového vývaru
130g červené čočky
250ml smetany
pepř barevný do mlýnku nebo pepř tří barev, sůl

Kari Asia nakoupíte zde
Kmín římský mletý nakoupíte zde
Pepř barevný do mlýnků nakoupíte zde
Pepř tří barev nakoupíte zde

Postup přípravy

1Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte. Nemusíte nijak na jemno, stejně budete krém na konci mixovat.

2Cibuli osolte a nechejte na mírném plameni na pánvi s trochou oleje zkaramelizovat. Nebojte se ji "trápit" na pánvi opravdu dlouho a podlévat vodou, aby se nepálila. Na posledních půl minutu přidejte česnek a zázvor a nechejte rozvonět. Směs dejte do velkého hrnce.

3Na též pánvi na mírném plameni osmahněte celer. Nezapomeňte ho opět osolit, jedině tak totiž pustí šťávu, která polévce dodává chuť. Opět osmaženou zeleninu vložte do hrnce k cibuli, a přidejte nakrájené brambory, římský kmín, kari a pepř. Zalejte vývarem a přiveďte k varu. Na mírném plameni nechejte probublávat.

4Mezitím postup s opražením zeleniny na pánvi zopakujte i s cuketou, kterou poté přidáte do vařící se polévky. 

5Naposledy přidejte brokolici a čočku a vařte dokud nebude čočka měkká.

6Uvařenou polévku sundejte z plamene a opatrně ponorným mixérem rozmixujte. Přilijte smetanu a pečlivě promíchejte. Je-li krém příliš hustý, nařeďte ho trochou horké vody. 

7Dosolte a dopepřete dle chuti. 

Podávejte posypané semínky s dobrým pečivem :) Dobrou chuť!


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Kari Asia
Všechny recepty s kořením Kmín římský mletý
Všechny recepty s kořením Pepř barevný do mlýnků
Všechny recepty s kořením Pepř tří barev

Zpět na začátek kuchařky