Vařte podle koření

Tradiční plněná sekaná s moravským hlávkovým zelím a karlovarským knedlíkem

Tradiční plněná sekaná s moravským hlávkovým zelím a karlovarským knedlíkem

počet osob
4

čas přípravy
30 min. příprava
90 min. pečení
40 min. vaření zelí

obtížnost
střední

druh jídla
Česko

Potřebujeme

Sekaná:
cca 1 kg mletého vepřového masa z plece
3 natvrdo uvařená vejce
kyselé okurky
1 čerstvá červená paprika
1 PL směsi SEKANÉ A FAŠÍRKY
2 ČL směsi GARLIC PEPPER
1 cibule nasekaná najemno
2 vejce + 1 vejce na potíraní
4 PL strouhanky
sůl

Zelí:
1 hlávka bílého zelí
1 kedluben
1 brambor
1 PL sádla
2 PL octa
2 PL medu
3 středně velké cibule
kousek uzeného špeku
sůl
2 ČL DRCENÉHO KMÍNU

Karlovarský knedlík:
300 g na kostičky nakrájeného toastového chleba
1 dcl mléka
20 g másla
2 ČL směsi BRAMBŮREK
2 vejce
2 PL petrželky
špetka MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU
sůl

Sekané a fašírky nakoupíte zde
Garlic Pepper nakoupíte zde
Kmín český drcený nakoupíte zde
Brambůrek nakoupíte zde
Muškátový ořech mletý nakoupíte zde

Postup přípravy

Sekaná

1Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno a vejce uvařte natvrdo. Mleté maso smíchejte se všemi surovinami, kořením a nechte 20 minut odpočívat.

2Z masové hmoty vytvořte pěknou šišku. Hřbetem ruky do ní udělejte hlubokou rýhu, do ní zapracujte rozpůlená uvařená vejce a asi 2cm podlouhlý štěp čerstvé papriky tak, aby vůbec nebyly vidět.

3Sekanou dejte do pekáče, podlijte hrníčkem vody, přiklopte víkem a pečte při 170 °C asi 80 minut.

4Poté víko odklopte, potřete "sekačku" rozšlehaným vejcem a dopečte asi 10 minut odklopené s programem "gril" nebo "horký vzduch".

Hlávkové zelí

1Zelí zbavte košťálu, nakrájejte na nudličky a spařte vařící vodou. Na lžíci sádla orestujte na kostky nakrájený špek a nahrubo nakrájenou cibuli. Pak přidejte spařené zelí, kmín, sůl, ocet i med, podlijte 1 dcl vody a duste do poloměkka.

2Kedluben, bramboru a česnek zbavte slupek, nastrouhejte najemno a vše vmíchejte do zelí. Tato směs vám bude fungovat jako zahušťovadlo. Přilijte trochu výpeku ze sekané, povařte ještě asi 10 minut, pak vypněte a nechte zelí 10 minut dojít. Můžete finálně dochutit medem a octem.

Karlovarský knedlík

1Kostičky toastového chleba opražte na pánvi, aby mírně ztvrdly. Dejte je do velké mísy a zasypejte lžičkou soli.

2Poté přidejte mléko, přepuštěné máslo, petrželku, muškátový oříšek a dva žloutky. Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte ho do připravené směsi.

3Pak naplňte směsí potravinářskou fólii a uválejte těsto do tvaru knedlíku.

4Vložte do hrnce na páru. Knedlíky v hrnci přiklopte a vařte je na páře asi 25 minut.

5Nakonec knedlíky prudce zchlaďte studenou vodou, odřízněte okraj fólie a knedlík z ní vytlačte.

6Pokud nemáte potravinářskou fólii, můžete z těsta vytvarovat koule tvaru knedlíků. Vařte je rovněž na napařováku, doba vaření se tím zkrátí cca na 15 minut.

Skvělé slavnostní moravské jídlo. Sekaná jde dělat i excelentně!

Skvělá česká klasika v mé netradiční úpravě. Je to jedno z nejoblíbenějších jídel v mých živých kurzech "Česká tradiční kuchyně NETRADIČNĚ".

Dobrou chuť přeje Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Sekané a fašírky
Všechny recepty s kořením Garlic Pepper
Všechny recepty s kořením Kmín český drcený
Všechny recepty s kořením Brambůrek
Všechny recepty s kořením Muškátový ořech mletý

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s využíváním cookies a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie