200g rýže na risotto jako Carnaroli, Arborio, Vialone apod.
2 drobně nakrájené šalotky
1 lžíce rostlinného oleje
větší špetku šafránu
150ml dobrého suchého bílého vína
sůl, pepř barevný do mlýnku nebo pepř tří barev
60g másla
1 lžíce olivového oleje
50g strouhaného parmezánu
1l zeleninového nebo kuřecího vývaru
Šafrán 0,5 g nakoupíte zde
Pepř barevný do mlýnků nakoupíte zde
Pepř tří barev nakoupíte zde
Šafrán 1 g nakoupíte zde
Šafrán 2 g nakoupíte zde
1V hlubší pánvi rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte zesklovatět.
2Přidejte rýži a ze všech stran orestujte. Zalijte vínem a nechte na mírném plameni pomalu odpařit. Rýži osolte a opepřete. Poté ji zalijte horkým vývarem tak, aby byla rýže ponořena, přidejte šafrán a zvolna vařte, dokud se tekutina neodpaří. Často risotto promíchávejte. Přidejte další vývar a znovu nechte odpařit. Čím déle vaříte, tím menší dávky vývaru přidávejte.
3Když je rýže al dente (na skus) a vývar odpařený, sundejte ji z plotýnky a vmíchejte máslo a lžíci olivového oleje. Nakonec přidejte parmazán, pečlivě promíchejte a ihned servírujte.
A pokud zbožňujete mořské plody, šafránové risotto se skvěle hodí ke krevetám. Ani ty není těžké připravit, stačí je zprudka opéci na rozpáleném oleji a ozdobit jimi výrazně žluté šafránové risotto.
Dobrou chuť :)
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.