Vařte podle koření

🇭🇷 Masový burek

 Masový burek

počet osob
6

čas přípravy
120 min. příprava
15 hod. odležení
30 min. pečení

obtížnost
obtížné

druh jídla
Pečivo

Potřebujeme

Těsto:
800 g hladké mouky
10 g soli
120 ml slunečnicového oleje
400 ml vlažné vody

slunečnicový olej na potření
oříšek másla na potření

Masová náplň:
250 g mletého telecího masa
250 g mletého vepřového masa
100 ml horké vody
1 cibule nakrájená najemno
1 česnek (prolisovaný)
10 g soli
2 ČL PEPŘE ČERNÉHO MLETÉHO
1 ČL směsi BALKÁNSKÁ ČUBRICA

Pepř černý mletý nakoupíte zde
Balkánská čubrica nakoupíte zde

Postup přípravy

1Do mísy prosijte mouku, přidejte sůl, zamíchejte, přilijte olej, opět zamíchejte a poté pomalu přilévejte vodu a zapracovávejte. Těsto se musí mísit asi 10 minut.

2Jakmile máte těsto připravené, zakryjte mísu suchou utěrkou a nechte 10 minut odpočívat při pokojové teplotě.

3Po 10 minutách těsto ještě jednou promíste a pak jej rozdělte na 6 stejně velkých bochánků.

4Do větší mísy nalijte 50 ml slunečnicového oleje, bochánky olejem důkladně potřete ze všech stran, naskládejte je do mísy s olejem a ještě přelijte troškou oleje. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte odležet cca 2 hodiny.

5Po 2 hodinách dejte mísu s bochánky do lednice a nechte je takto přes noc.

6Na stůl dejte čistou bavlněnou látku, zlehka ji posypejte hladkou moukou, aby se těsto nelepilo. Vezměte jeden bochánek a položte jej na moukou posypanou látku. Ostatní bochánky v míse zatím opět zakryjte potravinářskou fólií, aby neoschly. Z bochánku udělejte prsty placku. Válečkem na těsto začněte bochánek pomalu válet (nesmíte moc tlačit) do stran tak, aby měla placka cca 30 cm v průměru. Pokud se vám těsto lepí, posypejte troškou mouky. Poté nechte rozválené těsto asi 4 minuty odležet.

7Následně těsto vezměte do rukou, dlaně dejte pod těsto a s prsty jej začněte od středu opatrně roztahovat do stran. Jakmile už těsto nemůžete komfortně držet, položte jej na pomoučenou bavlněnou látku a pokračujte s roztahováním těsta. Těsto by mělo být opravdu tenoučké, skoro průsvitné, ale nesmí vám prasknout.

8Připravte si náplň. Všechny ingredience dejte do mísy a důkladně promíchejte. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 1 hodinu odležet do lednice.

9Náplň rozdělte na 6 částí (bude se plnit 6 rozválených bochánků). 1 částí masové náplně posypejte 1 rozválený bochánek těsta a pokapejte slunečnicovým olejem.

10Z jedné strany zarolujte naplněné těsto do půlky a to stejné udělejte z druhé strany. Kraje těsta zmáčkněte prsty, aby se nevysypala náplň. Smotané těsto zatočte do tvaru oválného "šneka".

11Plech vyložte pečícím papírem, položte na něj připravený burek (stranou, kde je uprostřed vidět spoj, dolů), pomocí štětce jej pomažte olejem a 10 minut nechte odležet při pokojové teplotě.

12Pečte na 200 °C cca 25 - 30 minut do zlatohněda. Chviličku před koncem potřete burek troškou vody s rozpuštěným máslem a ještě 1 minutu pečte.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Pepř černý mletý
Všechny recepty s kořením Balkánská čubrica

Zpět na začátek kuchařky