Vařte podle koření

Křupavé rohlíky

Křupavé rohlíky

počet osob
8

čas přípravy
40 min. příprava
110 min. kynutí
30 - 40 min. pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Pečivo

Potřebujeme

500 g hladké mouky
½ kostky droždí
300 ml vlažného mléka
½ ČL cukru
5 g soli
60 g sádla

100 ml vody
1 PL soli

Postup přípravy

1Nejdříve si připravte kvásek - do kastrolku dejte mléko, ohřejte ho (aby bylo tak akorát "na prst", nesmí být horké) a odstavte z plotny. Rozdrobte do něj kvasnice, přidejte špetku cukru a lehounce promíchejte. Na teplém místě nechce kvásek cca 10 minut vzejít (na hladině se vytvoří vrstva z kvasnic).

2Do větší misky nalijte mléko, přidejte sůl, cukr, kvásek z droždí, sádlo  a mouku.

3Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěnu misky. Na zpracování těsta můžete využít robota, který vám ulehčí práci. Nechte kynout nejméně hodinu a půl, aby se množství těsta zdvojnásobilo.

4Vykynuté těsto rozdělte na 8–10 kousků, stočte je do kuliček a nechte 10 minut odpočinout. Poté je rozválejte do trojúhelníků, stočte do rohlíku a dlaněmi ještě trochu rozválejte (ve stejném směru, v jakém jste je stáčeli), aby vám vznikly pěkné rohlíky dlouhé asi 30 cm a silné přibližně 3 - 4 cm. Skládejte je na pečícím papírem vyložené plechy (toto množství vyjde na dva plechy), zakryjte utěrkou a ještě nechte kynout 20 - 30 min.

5Troubu rozehřejte na 190 °C a vykynuté rohlíky dejte péct na 10 minut.  Potom je potřete nebo postříkejte (rozprašovačem) vodou smíchanou se solí (100 ml vody, 1 lžíce soli) a pečte do zlatova ještě cca 10 - 15 min.

Tip: Rohlíky můžete posypat kmínem, bílým či černým sezamem, hrubou solí nebo semínky.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet


Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s využíváním cookies a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie