Vařte podle koření

Krkovice tažená v alobalu s hlávkovým zelím a variací knedlíků

Krkovice tažená v alobalu s hlávkovým zelím a variací knedlíků

počet osob
6

čas přípravy
20 min. příprava
3 hodiny pečení masa
45 minut vaření zelí

obtížnost
střední

druh jídla
Klasická kuchyně

Potřebujeme

cca 1,5 kg krkovice vcelku
1 PL směsi Farmářská směs Brezina
3 PL medu
5 PL bílého vína
sůl

Zelí:
1 větší hlávka bílého zelí
1 kedluben
1 brambor
1 lžíce sádla
2 PL octa
2 PL medu
3 středně velké cibule
kousek uzeného špeku
sůl
1 ČL drceného kmínu

VARIANTA A

Domácí kynuté knedle:
1 kg polohrubé mouky
1 kostka droždí
2 PL soli
1 ČL cukru

Varianta B

Bramborový knedlík:
1,5 kg brambor (varný typ C)
400 g hrubé mouky
3 vejce
1 PL bramborového škrobu
1 PL směsi Brambůrek
1 PL sádla
sůl

Farmářská směs BREZINA nakoupíte zde
Brambůrek nakoupíte zde
Kmín český drcený nakoupíte zde

Postup přípravy

1Krkovici rozřízněte napříč a oba kusy masa zprudka zatáhněte na horké pánvi.

2Smíchejte med, bílé víno a koření. Připravenou marinádu vetřete s hrstí soli do již zatažené krkovice. Rozprostřete alobal a každou krkovici zvlášť do něj zabalte, nejlépe ve 2 vrstvách. Oba kusy masa dejte na plech a pečte cca 3 hodiny na 130 °C. Pak troubu vypněte a maso v ní nechte ještě 20 minut odpočívat.

3Zelí zbavte košťálu a nakrájejte na nudličky. Na lžíci sádla orestujte na kostky nakrájený špek a nahrubo nakrájenou cibuli. Pak přidejte zelí, kmín, sůl, ocet i med a duste do měkka. 

4Kedluben, bramboru a česnek zbavte slupek a nastrouhejte najemno. Vše vmíchejte do zelí. Tato směs vám bude fungovat jako zahušťovadlo. Povařte asi 10 minut, pak vypněte a nechte zelí ještě 10 minut dojít. Mužete finálně dochutit medem a octem.

BRAMBOROVÉ KNEDLE

5Brambory nechte uvařit  do poloměkka. Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. V míse smíchejte nastrouhané uvařené brambory, 1 ČL soli, škrob, vejce, mouku a koření Brambůrek. Na pomoučeném stole nebo vále vypracujte asi 5 cm široké knedlíky. Vařte je v osolené vroucí vodě cca 20 minut. Po vytažení knedlíky pomašlujte roztopeným sádlem a nakrájejte.

6Když je maso měkké, vyndejte ho z alobalu a slijte výpek. Krkovici ještě v troubě (na horkém vzduchu s ventilárorem) dopečte, aby měla zlatavou kůrčičku. Pak maso opatrně ostrým nožem nakrájejte asi na centimetrové plátky.

7Výpek dejte do pánve a nechte tekutinu odpařit. Zredukovaným výpekem maso přelijte. Podávejte se zelím a bramborovým knedlíkem nebo kynut

KYNUTÉ KNEDLE 

Domácí kynuté knedle:

8Z vlažného mléka, droždí a cukru udělejte kvásek.

9Do polohrubé mouky přidejte sůl, kvásek a přilévejte půl na půl mléko a vodu.

10Vypracujte těsto. Vytvořte válečky-knedlíky, potřete olejem a nechte v teple nakynout.

11V parním hrnci nebo na parním nástavci vařte 35 minut.

12Po uvaření knedle propíchejte a nechte odpočinout.

. Podávejte se zelím a variací knedlíků.

Neskutečně šťavnatá krkovice, skvěle dochucené hlávkové zelí zahuštěné jen bramborem a kedlubnem a variace tradičních knedlíků .Tradiční jídlo připravené moderním způsobem si rozhodně zamilujete.

Dobrou chuť Davídek


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Farmářská směs BREZINA
Všechny recepty s kořením Brambůrek
Všechny recepty s kořením Kmín český drcený

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s využíváním cookies a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie