Vařte podle koření

Konfitované krůtí stehno s kysaným zelím a karlovarským knedlíkem

Konfitované krůtí stehno s kysaným zelím a karlovarským knedlíkem

počet osob
4

čas přípravy
30 min. příprava
7 - 9 hod. pečení
1 den odležení

obtížnost
střední

druh jídla
Drůbež

Potřebujeme

Konfitované krůtí stehno:
4 krůtí stehna NEBO 2 stehna a 2 prsa
400 g hrubozrnné soli
2 ČL ROZMARÝNU
2 ČL ČESKÉHO KMÍNU
1,3 kg husího / kachního sádla

Kysané zelí:
1/2 kg dobrého kysaného zelí
drcený kmín
1 ČL česnek mletý nebo 2 stroužky
kousek čerstvého křenu

Knedlíky:
10 starších rohlíků
2 žloutky
sníh ze 2 bílků
hrnek mléka
4 vrchovaté PL cibule s výpekem z pečené kachny (nebo jiného masa)
2 dcl hrubé mouky
1 PL DRCENÉHO nebo CELÉHO KMÍNU
sůl

Kmín český celý nakoupíte zde
Rozmarýn drcený nakoupíte zde

Postup přípravy

KONFITOVANÁ STEHNA

1Do menšího pekáčku navrstvěte část soli, na ni položte krůtí stehna / prsa, rozmarýn rozsyprjte na stehna a zasypejte je zbytkem soli. Vložte zakryté potravinářskou fólií do lednice na 8 - 12 hodin.

2Po této době stehna vyndejte ze soli, omyjte a osušte.

3Připravte je do pekáčku / zapékací mísy s vyšším okrajem, kam se vejdou tak akorát. Důležité je, aby byla zcela ponořená, jinak by se maso vysušilo, proto podle toho zvolte správný typ nádoby.

4Troubu rozehřejte na 95 – 100 °C. Sádlo rozehřejte na plotně na stejnou teplotu.

5Zalijte stehna tukem a vložte péct do trouby na 7 - 9 hodin (ideálně maso připravujte přes noc). Zda jsou stehna hotová, poznáte tak, že kost jde lehce oddělit od masa – ale upřímně, zkoušet to nemusíte, protože pokud vše dodržíte, bude to prostě bomba.

6Po této době slijte téměř všechen tuk, ve kterém se husa konfitovala (pozor, slévejte velmi opatrně, protože husa se bude rozpadat). V pekáčku nechte asi jen 1 - 2 cm tuku.

7V troubě zapněte gril na co nejvyšší teplotu a stehna pod ním opečte dozlatova.

 

ZELÍ

1Zelí opláchněte pod proudem vody, dejte do hrnce s vodou, posypejte solí a kmínem a vařte do změknutí.

2Když je zelí měkké, vodu z něj slijte. Do zelí vmíchejte cibuli z výpeku z masa, přidejte česnek a nastrouhejte čerstvý křen podle chuti a nechte chvíli odpočívat.

KNEDLÍKY

1Rohlíky rozkrojte podélně na půl a pak je nakrájejte na větší kostky. Dejte je na plech do trouby s programem horký vzduch s ventilátorem na vyšší teplotu, dokud nebudou mít zlatavou barvu. Když vychladnou, přesypejte je do větší mísy.

2Přidejte mléko, druhou polovinu cibule s výpekem z pečené kachny, mouku, žloutek, sůl a mletý KMÍN. Vše promíchejte a nakonec zapracujte do hmoty sníh ze 2 bílků. Nechte odpočinout asi 15 minut, ať rohlíky znova nasají vlhkost.

3Vytvořte koule, které hodně umačkejte a vařte v páře asi 30 minut. Můžete je i uvařit v potravinářské fólii v horké vodě jako běžný houskový knedlík.


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Kmín český celý
Všechny recepty s kořením Rozmarýn drcený

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s využíváním cookies a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie