Recepty

Holandská omáčka

Holandská omáčka

počet osob
3

čas přípravy
20 min. příprava

obtížnost
obtížné

druh jídla
Omáčky

Potřebujeme

2 žloutky
1 kostka sváru (nebo 2 lžíce vody, 2 lžičky bílého vinného octa, 2,5 lžíce suchého bílého vína, kulička černého pepře, bobkový list)
špetka soli
100 g másla
citronová šťáva
špetku chilli (nemusí být)

/Svár:
200 ml suchého bílého vína
2 lžíce vinného octa
50 ml vody
1 cibule i se slupkou
2 stroužky česneku i se slupkou
bobkový list
10 kuliček černého pepře

Pepř černý celý nakoupíte zde
Bobkový list celý nakoupíte zde
Chilli cayenské nakoupíte zde

Postup přípravy

1Vyrobte si svár - Všechny ingredience si dejte do hrnce a na mírném plameni vařte 30 minut. Sceďte a nechejte vychladnout. Hotový svár pak můžete nalít do formiček na led a zamrazit, nebo hned použít.

2Máslo si rozpusťte a dejte bokem, musí vychladnout na pokojovou teplotu!

3Žloutky si dejte spolu se svárem a špetkou soli do misky a rozmíchejte. Nemáte li svár dejte do malého hrnce ocet, víno, vodu a koření a přiveďte k varu. Vařte asi 20 vteřin, stáhněte z ohně, nechte vystydnout. Tuto vinnou směs přidejte ke žloutkům a zamíchejte metličkou.

4Do hrnce na který se vejde miska se žloutky aniž by se dotýkala vody uvnitř vlijte trochu vody a přiveďte k varu. Poté sesuňte z plamene a nasaďte na hrnec misku s vaječnou směsí. Velmi pečlivě, energicky šlehejte metličkou směs dokud nezesvětlá a nezhoustne. Vajíčka se nesmí dotkout přímého plamene, nebo vody, jinak by se srazila a míchaná vejce my nechceme!

5Poté, co směs zhoustla a je světlá začněte přilévat máslo a energicky ho zašlehávat metličkou. Máslo lijte napřed po kapičkách, postupně přidávejte, nakonec můžete lít máslo tenkým pramínkem, vše ale pečlivě zašlehejte. Čím více másla přidáte, tím hustští omáčka bude. Její výsledná konzistence by měla být hladká, lesklá a hustá.

6Nakonec můžete omáčku dochutit kapkou citronové šťávy a špetkou chilli, ale záleží na vaší chutí, nemusí to být.

Myslete při přípravě omáčky na to, že se nedá ohřát, takže ji vždy připravujte čerstvou přímo v době podávání.

Dobrou chuť :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Pepř černý celý
Všechny recepty s kořením Bobkový list celý
Všechny recepty s kořením Chilli cayenské

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie