500 g červené cibule
3 PL másla
40 g třtinového cukru
1 PL vinného octa
1 PL krémového balsamica
120 ml červeného portského vína
2 PL povidel
2 kuličky jalovce
1 čl rozmarýnu
1/2 čl kardamomu
1/2 čl koření do moučníku
špetka soli
špetka pepře
Jalovec celý nakoupíte zde
Rozmarýn celý nakoupíte zde
Rozmarýn drcený nakoupíte zde
Kardamom mletý nakoupíte zde
Koření do moučníků nakoupíte zde
Pepř černý mletý nakoupíte zde
1Neprve si očistěte cibule.
2Nakrájejte cibuli na tenká kolečka. Každé kolečko rozkrojte na čvrtky, aby vám vznikly tenké nudličky.
3Připravte si hrnec a nechte v něm rozpustit máslo.
4Jakmile se máslo rozehřeje, přidejte nakrájenou cibuli a za stálého míchání restujete.
5Po lehkém zarestování přidáme kuličky jalovce, rozmarýn, kardamom a koření do moučníků, aby se uvolnila vůně koření. A dále restujte.
6Po pár minutách přidejte vinný ocet a červené portské víno.
7Dále přidejte třtinový cukr a stále restujte, dokud cibule zcela nezkaramelizuje.
8Když směs začne houstnout ztlumte plamen, dochuťte solí, pepřem a pomalu přimíchávejte krémové balsamico. Celkový čas restování by měl trvat 20-30 min. Cibulová směs by měla tmavnout do fialové barvy a měla by se vyvařit většina tekutin.
9Nakonec vmíchejte lžíci povidel a odstavte z plotny.
10Ochutnejte a popřípadě dochuťte dle vašich preferencí.
11Pokud nemáte v plánu spotřebovat chutney ihned, tak směs plňte do uzavíratelných sklenic, nechte vychladnout a uchovávejte v lednici. Za takových podmínek spotřebujte chutney v následujících 3 dnech.
Nakupujte v našem eshopu podle toho co máte rádi a co se chystáte vařit. Vy si nakupte suroviny, my Vám k nim dodáme koření.