Vařte podle koření

České Honzovy buchty

České Honzovy buchty

počet osob
6

čas přípravy
50 min. příprava
90 min. kynutí
25 min. pečení

obtížnost
střední

druh jídla
Dezerty

Potřebujeme

Těsto:
1/2 kostky čerstvého pekařského droždí
250 ml mléka
60 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
sůl
sušená citronová kůra (nebo nastrouhaná kůra z 1 citronu)
mletá vanilka na zavonění
1/4 kostky másla (cca 60 g, rozpuštěného)
1 žloutek
rum na zavonění (dle chuti - nemusí být)

Na potření buchet:
3 PL rumu
1 PL moučkového cukru
2 PL horké vody

Náplň:
švestková povidla

máslo na vymazání pekáče
moučkový cukr na poprášení buchet

Citronová kůra mletá nakoupíte zde
Vanilkový lusk nakoupíte zde

Postup přípravy

1Do kastrolku nalijte mléko a ohřejte ho tak, aby mělo přibližně tělesnou teplotu (nesmí být horké). Stáhněte z plotny. Do mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, promíchejte a nechte kvásek vzejít.

2Do větší mísy prosijte mouku spolu se solí. Přidejte žloutek, zbytek cukru, vanilku, rozpuštěné máslo (nemělo by být moc teplé), kvásek a případně rum. Vypracujte hladké těsto. Těsně před koncem hnětení přidejte citronovou kůru a zlehka ji zapracujte do těsta. Vzniklý bochánek poprašte hladkou moukou, mísu zakryjte utěrkou, dejte ji na teplé místo a těsto nechte cca 1 hodinu kynout.

3Z těsta vyválejte přibližně centimetrový plát a rozkrájejte jej na cca pěticentimetrové čtverce. Každý čtvereček potřete povidly (skvělý recept na domácí švestková povidla najdete zde) a vytvarujte z nich buchty. Povidla by neměla z těsta nikde vytékat. Pekáč vymažte silnou vrstvou másla, naskládejte do něj buchty vedle sebe tak, aby byl spoj těsta na dně pekáče a nechte je ještě asi 1/2 hodinu kynout.

4Poté je dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C. Asi po 10 minutách snižte teplotu na 180 °C a nechte buchty dopéct dozlatova, 10 až 15 minut.

5Rum smíchejte s moučkovým cukrem a horkou vodou a touto směsí potřete ještě horké buchty.

6Jakmile buchty vychladnou, poprašte je moučkovým cukrem a můžete podávat.

Dobrou chuť! :)


tisk    Vytisknout recept  Sdílet

Všechny recepty s kořením Citronová kůra mletá
Všechny recepty s kořením Vanilkový lusk

Zpět na začátek kuchařky
Díky cookies bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s využíváním cookies a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie