VŠE CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O GRILOVÁNÍ SÝRŮ

VŠE CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O GRILOVÁNÍ SÝRŮ

KDE JSOU TY DOBY, KDY JEDINÝM SÝREM NA GRILU BYL STARÝ ZNÁMÝ HERMELÍN. ROZŠIŘTE SVŮJ LETNÍ GRILOVACÍ REPERTOÁR A DEJTE ŠANCI SÝRŮM, KTERÉ JSTE V OBCHODECH DOSUD NEBRALI V POTAZ. VYUŽIJTE TOHO, ŽE V OBCHODECH BĚŽNĚ KOUPÍTE SÝRY, KTERÉ SE V ZAHRANIČÍ TRADIČNĚ PŘIPRAVUJÍ NA GRILU. BUĎTE SVĚTOVÍ :-)
V TOMTO ČLÁNKU JSEM PRO VÁS PŘIPRAVILA ZÁSADNÍ INFORMACE, KTERÉ SÝRY SE HODÍ NA GRIL A JAK JE SPRÁVNĚ OCHUTIT. ŽÁDNÝ “POKUS - OMYL”, ALE SÁZKA NA JISTOTU.

Sýry, které se hodí na gril 🧀

  • Hermelín: má silnější kůrku než Camembert. Můžete koupit klasický a sami si ho ochutit kořením, nebo zvolit produkt “hermelín na gril”. Ten je pevnější a má stabilní tvar při grilování. 
  • Camembert: zvolte pevný nebo ten určený na gril. Některé camemberty jsou až příliš měkké a mohly by se lehce roztrhnout. Výhodou camembertu je, že snadno koupíte i jeho “light” variantu. Ideální pro lidi, kteří si hlídají množství tuku ve stravě. 
  • Halloumi: sýr z Kypru, který se tradičně vyrábí z ovčího a kozího mléka. Existují však i varianty s kravským mlékem. Nerozpéká se a perfektně drží tvar i na otevřeném ohni. Prodává se nejčastěji v nálevu. Po osušení ho nakrájejte na plátky a grilujte do zlatova. Je vhodným sýrem na špízy. 
  • Panýr (paneer): tradiční sýr z Indie, který je vynikající nakrájený na kostky, naložený v marinádě a grilovaný na špejli. Skvěle si rozumí s výraznějším orientálním kořením. 
  • Oštiepok na gril: sýr uzený na bukovém dřevě vyrobený z kravského mléka z horských oblastí. Hodí se na gril i grilovací pánev, neroztéká se a drží tvar. 
  • Uzená mozzarella (scamorza): tradiční italský sýr, který je jemně uzený. Narozdíl od klasické vodnaté mozzarelly drží tvar. Jeho grilované plátky jsou výborné v burgrech. 

Jak sýry správně ochutit a dochutit? 🌶️

Trik je ve správném načasování a postupu přípravy. Některé sýry jako Panýr nebo Halloumi můžete předem marinovat. Mně se osvědčila jednoduchá marináda z olivového oleje, citronové šťávy, bylinek a koření. Nejvhodnější je koření PANÍ SÝROVÁ. Kromě vychytaného složení má strukturu a všem sýrům dodá kromě výborné chuti i atraktivní vzhled. Dejte však pozor na to, abyste koření při grilování nespálili. Jistějším a praktičtějším postupem je sýr na sucho ogrilovat do zlatova a až ke konci potřít marinádou nebo jen směsí olivového oleje a koření. Výhodou tohoto postupu je zachování kvality i barvy koření a tím pádem i zachování prospěšných látek pro zdraví

Sýry, které se na gril nehodí ❌

Z tvrdých sýrů se na gril nehodí eidam, gouda, ementál. Proč? Mají nízký bod tání, hned se roztaví a začnou téct. Ty, které mají méně tuku navíc “zgumovatí”. Z čerstvých sýrů se na gril nehodí mozzarella, která je příliš vodnatá. Můžete však dát na gril zapéct nějaký “flat bread”, tedy placku pečiva, které můžete potřít rajčatovým sugem, pestem a obložit mozarellou. 

Praktické tipy a vychytávky pro grilování sýrů 💡

  • Špízy: Osvědčilo se mi tvrdé sýry určené na gril nakrájet na kostičky a prostřídat je na dřevěné grilovací špejli s různými druhy barevné zeleniny. Méně je více. Není třeba sníst čtvrt kila sýra na posezení. I pár kousků stačí. 
  • Paprikové  mističky: Menší barevné kulaté papriky rozkrojte, na půl, opatrně vyndejte jádřinec a máte “jedlou” mističku, kterou můžete plnit sýry, které by se jinak na grilu rozpadly. Osvědčilo se mi smíchat nadrobený balkánský sýr s olivami, červenou cibulí, česnekem, olivovým olejem a kořením PANÍ SÝROVÁ. Touto směsím naplním žlutou, červenou i zelenou papriku a griluji do změknutí papriky a zapečení náplně. To musíte zkusit. 
  • Papírové misky do horkovzdušné fritézy: Jejich výhodou je ohnivzdornost, navíc je můžete koupit v různých velikostech. Pokud nějaký sýr nechcete dávat přímo na gril, tato miska ho prakticky udrží na místě. Do této misky navíc můžete k sýru rovnou přihodit další ingredience jako proužky cibule, stroužky česneku nebo tenké batátové hranolky. 
  • Pečící papír: Pokud nejste fandové alobalu, balíček s jakýmkoliv překvapením uvnitř snadno vytvoříte i z pečícího papíru. Osvědčilo se mi vytvořit z něj “lodičku”, ze které jen tak něco nevyteče. 

Sýry jako předkrm nebo chuťovka 🍽️

Doporučuji vám do grilovacího menu zapojit sýry, i když je neplánujete grilovat. Někdy trvá, než se gril připraví, rozžhaví a maso upeče. V tu chvíli na stole všichni ocení zajímavé předkrmy a chuťovky. Mezi moje favority, které vždy ráda připravuji, patří:

  • Odlehčený salát coleslaw ze zelí a mrkve
  • Marinovaná baby mozzarella s cherry rajčátky a balsamikovým krémem
  • Kukuřičný salát s rajčaty a baby špenátem
  • Tradiční řecké okurkové tzatziky
  • Salát z pečené dýně hokaido s hráškem a balkánským sýrem
  • Restované zelené fazolky na česneku

Většinou připravuji několik druhů najednou, protože to na stole září barvami a každý si vybere podle své chuti nebo stravovacího stylu. To, co je u těchto příloh zásadní, je ochucení a koření. Baby mozzarellu nakládám s PANÍ SÝROVOU, do kukuřičného salátu s rajčaty dávám VEGE RAJČÁTKA, do tzatziky samozřejmě ŘECKÉ BYLINKY, pečenou dýni zvýrazním MAKOVÝM KARI a restované fazolky VEGGIE MIXEM

Grilované sýry a dietní režim - jde to dohromady? 🥗

Grilovací sezóna je spojená s letním obdobím, kdy jsme odhodili kabáty, dlouhé kalhoty a svetry. Jestli jste jedni z těch, kteří na sobě před “plavkovou sezónou” zamakali a shodili nějaké to kilo, určitě nechcete vynaložené úsilí zahodit nad půllitrem piva a tučnými sýry. To však neznamená, že musíte sedět u polníčkového salátu a neperlivé vody. Jídlo není buď a nebo. Namísto spořádání dvou velkých klasických hermelínů nebo celé zapečené fety si dopřejte méně tučné a tím pádem méně kalorické varianty. Sáhněte po menším Camembertu “linie” a doplňte ho na talíři o grilovanou zeleninu, zelný salát a kousek žitné topinky. Místo kalorických letních drinků plných cukru popíjejte domácí zázvorovou limonádu nebo citronádu se špetkou chilli. Můžete si dopřávat jídlo a zábavu a přitom se cítit skvěle ve svém těle. 

Závěr 

Vyzkoušejte zase něco nového a dejte šanci i méně výrazným sýrům, se kterými jste na grilu doteď vůbec nepočítali. Když je doplníte o čerstvé kvalitní koření, budou hvězdou každého prostřeného stolu. Ať už na velké grilovačce nebo běžné letní rodinné večeři. 

@kamila.a.jidlo    

Kamila Metzová
Kamila Metzová
Kamila Metzová
sdílejte na:   sdílejte
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie