KDE JSOU TY DOBY, KDY JEDINÝM SÝREM NA GRILU BYL STARÝ ZNÁMÝ HERMELÍN. ROZŠIŘTE SVŮJ LETNÍ GRILOVACÍ REPERTOÁR A DEJTE ŠANCI SÝRŮM, KTERÉ JSTE V OBCHODECH DOSUD NEBRALI V POTAZ. VYUŽIJTE TOHO, ŽE V OBCHODECH BĚŽNĚ KOUPÍTE SÝRY, KTERÉ SE V ZAHRANIČÍ TRADIČNĚ PŘIPRAVUJÍ NA GRILU. BUĎTE SVĚTOVÍ :-)
V TOMTO ČLÁNKU JSEM PRO VÁS PŘIPRAVILA ZÁSADNÍ INFORMACE, KTERÉ SÝRY SE HODÍ NA GRIL A JAK JE SPRÁVNĚ OCHUTIT. ŽÁDNÝ “POKUS - OMYL”, ALE SÁZKA NA JISTOTU.
Trik je ve správném načasování a postupu přípravy. Některé sýry jako Panýr nebo Halloumi můžete předem marinovat. Mně se osvědčila jednoduchá marináda z olivového oleje, citronové šťávy, bylinek a koření. Nejvhodnější je koření PANÍ SÝROVÁ. Kromě vychytaného složení má strukturu a všem sýrům dodá kromě výborné chuti i atraktivní vzhled. Dejte však pozor na to, abyste koření při grilování nespálili. Jistějším a praktičtějším postupem je sýr na sucho ogrilovat do zlatova a až ke konci potřít marinádou nebo jen směsí olivového oleje a koření. Výhodou tohoto postupu je zachování kvality i barvy koření a tím pádem i zachování prospěšných látek pro zdraví.
Z tvrdých sýrů se na gril nehodí eidam, gouda, ementál. Proč? Mají nízký bod tání, hned se roztaví a začnou téct. Ty, které mají méně tuku navíc “zgumovatí”. Z čerstvých sýrů se na gril nehodí mozzarella, která je příliš vodnatá. Můžete však dát na gril zapéct nějaký “flat bread”, tedy placku pečiva, které můžete potřít rajčatovým sugem, pestem a obložit mozarellou.
Doporučuji vám do grilovacího menu zapojit sýry, i když je neplánujete grilovat. Někdy trvá, než se gril připraví, rozžhaví a maso upeče. V tu chvíli na stole všichni ocení zajímavé předkrmy a chuťovky. Mezi moje favority, které vždy ráda připravuji, patří:
Většinou připravuji několik druhů najednou, protože to na stole září barvami a každý si vybere podle své chuti nebo stravovacího stylu. To, co je u těchto příloh zásadní, je ochucení a koření. Baby mozzarellu nakládám s PANÍ SÝROVOU, do kukuřičného salátu s rajčaty dávám VEGE RAJČÁTKA, do tzatziky samozřejmě ŘECKÉ BYLINKY, pečenou dýni zvýrazním MAKOVÝM KARI a restované fazolky VEGGIE MIXEM.
Grilovací sezóna je spojená s letním obdobím, kdy jsme odhodili kabáty, dlouhé kalhoty a svetry. Jestli jste jedni z těch, kteří na sobě před “plavkovou sezónou” zamakali a shodili nějaké to kilo, určitě nechcete vynaložené úsilí zahodit nad půllitrem piva a tučnými sýry. To však neznamená, že musíte sedět u polníčkového salátu a neperlivé vody. Jídlo není buď a nebo. Namísto spořádání dvou velkých klasických hermelínů nebo celé zapečené fety si dopřejte méně tučné a tím pádem méně kalorické varianty. Sáhněte po menším Camembertu “linie” a doplňte ho na talíři o grilovanou zeleninu, zelný salát a kousek žitné topinky. Místo kalorických letních drinků plných cukru popíjejte domácí zázvorovou limonádu nebo citronádu se špetkou chilli. Můžete si dopřávat jídlo a zábavu a přitom se cítit skvěle ve svém těle.
Vyzkoušejte zase něco nového a dejte šanci i méně výrazným sýrům, se kterými jste na grilu doteď vůbec nepočítali. Když je doplníte o čerstvé kvalitní koření, budou hvězdou každého prostřeného stolu. Ať už na velké grilovačce nebo běžné letní rodinné večeři.