Tento týden se nese ve znamení zázvoru. Koření, které je nedílnou součástí mnoha světových kuchyní. Jak je to s jeho pěstováním či například využitím v lékařství? Přečtěte si náš článek a (nejen) tohle všechno se dozvíte :)
Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je jedním ze šesti druhů zázvoru. Ve volné přírodě ho však nenaleznete, jde totiž o uměle vyšlechtěnou rostlinu. Pěstuje se zejména v teplejších částech Asie, ale také v některých oblastech Afriky, na Jamajce, či Mexiku. Pěstovat se dá snadno i v Česku, jen na zimu je vhodné jej přemístit dovnitř do tepla.
Jde o typicky zahřívací rostlinu. Její ostrost pochází z pryskřičné složky nazývané shoagol.
Používá se zejména při žaludečních potížích, pocitech nevolnosti a slabosti, při zvracení a snižuje žaludeční křeče. Zklidňuje rozbouřený žaludek po kocovině. Má také mírný antibiotický a protizánětlivý účinek. Používá se do přípravků na boj s chřipkou a studie poukazují také na jeho působení na zmírnění migrén.
Zázvorové hořčiny jsou však poměrně silné, proto si zázvor dávkujeme podle odezvy našeho organismu, abychom předešli například křečím ve střevech. Běžná dávka je necelá kávová lžička zázvoru na sklenici vody.
Zvenku ji můžeme použít na obklady např. při bolestech za krkem nebo i jinde na těle.
V tradiční medicíně se pak používá na snížení cholesterolu, pro lepší hubnutí, při zácpě, nachlazení a virózách. Vhodný je také při různých typech žloutenky a zánětů jater.
Není vhodný v těhotenství, při vředech žaludku a dvanácterníku a při chronickém zánětu tlustého střeva!
Koření se získává z oddenku rostliny (spousta lidí se mylně domnívá, že jde o kořen).
V kuchyni má všestranné využití, nejpoužívanější je však na podzim a na jaře pro jeho, již zmíněné, rozehřívací schopnosti a jako pomocník při boji s chřipkou a nachlazením. Je součástí mnoha kuchyni po celém světě. Velké oblibě se těší například v Asii - hojně se používá v indické, indonéské, thajské, vietnamské nebo třeba japonské kuchyni.
Mletý zázvor se také perfektně hodí na pečení nejrůznějších moučníků - okořenit s ním můžete buchty, koláče, cupcaky i dorty. Dezertům dodá jedinečnou chuť a vůni. Stejně tak je skvělý i v nápojích, snídaňových kaších a určitě s ním vyzkoušejte uvařit polévku. Ta chuť je prostě famózní!
Všechny naše recepty se zázvorem najdete ZDE, tak mrkněte a nechte se inspirovat :)