...
Proč máme koření bez glutamanu?
Pojďme si pro jistotu ještě říct, co to vlastně glutaman je.
Jedná se o látku E621, což je glutaman sodný neboli sodná sůl kyseliny glutamové.
Používá se v potravinářství při výrobě masných a zeleninových výrobků, instantních polévek a KOŘENÍCÍCH SMĚSÍ.
Jeho oficiálními nežídoucími účinky, které může způsobit, jsou bolesti hlavy, astma, nevolnost, zvracení, dýchavičnost či alergie.
V Česku a na Slovensku je použití E621 povoleno v omezeném množství. KOLIK ALE ZNAMENÁ OMEZENÉ MNOŽSTVÍ?
Ještě si povíme, jak glutaman funguje. Tato látka vám na jazyku rozšíří chuťové pohárky, takže cítíte všechny chuti výrazněji. V běžné kořenící směsi pak stačí mít pouze malé procento koření, aby jste chuť bylin cítili. Zbytek je doplněn levnou solí, aby výrobci vznikla velká marže. Nežádoucí účinky E621 nikdo neřeší.
A proč bez soli?
Kromě toho, že ztrácíte kontolu nad chutí jídla a místo bylin si sypete na pokrm sůl, je tady ještě jeden důvod.
Cena kořenky naplněné směsí na kuře z obchodních řetězců je cca 40 Kč. Je v něm 70% soli a 30% koření.
Cena čisté soli v obchodních řetězcích je 10 - 15 Kč za kg.
Cena soli v kořenicích směsích koupených v obchodních řetězích je pak 200 – 500 Kč za kg.
Proto naše motto zní ,,Nebuď vůl, neplať sůl." Kupte si sůl podle vlastních představ za pár korun a koření si klidně dořeďte solí podle své chuti.
V naší firmě nepoužíváme nic, co by nám snížilo cenu na úkor snížení kvality produktu, poškození planety nebo společnosti.