Proč máme koření bez soli a glutamanu?

Proč máme koření bez soli a glutamanu?

...

Proč máme koření bez glutamanu? 

Pojďme si pro jistotu ještě říct, co to vlastně glutaman je. 

Jedná se o látku E621, což je  glutaman sodný neboli sodná sůl kyseliny glutamové.
Používá se v potravinářství  při výrobě masných a zeleninových výrobků, instantních polévek a KOŘENÍCÍCH SMĚSÍ. 
Jeho oficiálními nežídoucími účinky, které může způsobit,  jsou bolesti hlavy, astma, nevolnost, zvracení, dýchavičnost či alergie. 

V Česku a na Slovensku je použití E621 povoleno v omezeném množství. KOLIK ALE ZNAMENÁ OMEZENÉ MNOŽSTVÍ?

Ještě si povíme, jak glutaman funguje. Tato látka vám na jazyku rozšíří chuťové pohárky, takže cítíte všechny chuti výrazněji. V běžné kořenící směsi pak stačí mít pouze malé procento koření, aby jste chuť bylin cítili. Zbytek je doplněn levnou solí, aby výrobci vznikla velká marže. Nežádoucí účinky E621 nikdo neřeší. 

A proč bez soli? 

Kromě toho, že ztrácíte kontolu nad chutí jídla a místo bylin si sypete na pokrm sůl, je tady ještě jeden důvod. 

Cena kořenky naplněné směsí na kuře z obchodních řetězců je cca 40 Kč. Je v něm 70% soli a 30% koření. 

Cena čisté soli v obchodních řetězcích je 10 - 15 Kč za kg.
Cena soli v kořenicích směsích koupených v obchodních řetězích je pak 200 – 500 Kč za kg.

Proto naše motto zní ,,Nebuď vůl, neplať sůl."  Kupte si sůl podle vlastních představ za pár korun a koření si klidně dořeďte solí podle své chuti. 

V naší firmě nepoužíváme nic, co by nám snížilo cenu na úkor snížení kvality produktu, poškození planety nebo společnosti.

sdílejte na:   sdílejte
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie