DAVÍDEK SE ZBLÁZNIL! 13 letošních novinek kořenících směsí

DAVÍDEK SE ZBLÁZNIL! 13 letošních novinek kořenících směsí

Už 12. rokem přicházím každé jaro s novými druhy kořenících směsí a rozšiřuji seznam koření u Davídků. Letos tomu není jinak a myslím, že vás zcela jistě překvapím.
Míchání koření je pro mě vášní a zábavou a když se mě někdo zeptá, jak to dělám, vždy mu odpovím "Sám nevím, mi to prostě chodí shora!".
Je to samozřejmě už taky o odbornosti, zkušenostech, možná nadání a intuici. Ale pokud máte fantazii a rádi vaříte, myslím, že byste kořenářské řemeslo zvládli také.
Každý z vás se u vás doma může stát Davídkem kořenářem - vždy říkám "Vše je jen v hlavě.".
A jaké novinky jsem pro vás tedy tento rok připravil?

Letos pro mě byly novinky výzvou. Covid toho v domácnostech hodně změnil a někdy se usmívám, co ten covid všechno dokázal! Ženy se musely vrátit zpátky do kuchyně (žádné food courty, KFC), více vařily doma a chlapi naopak utekli z domu k udírnám a grilům. Za tu dobu se také začaly objevovat nové kuchařské trendy a postupy, které dosti ovlivnily a ovlivňují život v kuchyni každého z nás. Přišla doba pomalých nebo také parních či tlakových hrnců, sous vide, horkovzdušných fritéz. Moderně jsme se vrátili o 1000 roků zpět a třeba sušení masa zažívá opravdový boom. Cestování se na několik let téměř zastavilo a naše originální směsi z celého světa se prodávají třikrát více než před covidem. Nejvíce jsme však pocítili, že Davídkovo koření patří mezi nejvyhledávanější a nejprodávanější v celém Česku, na Slovensku i v Maďarsku.

Za tu dobu už mě asi znáte, a tak víte, že nikdy nemíchám nové směsi "jen tak". Vařím, sleduji a učím se novým trendům, naslouchám lidem, plním jejich přání, a tak vznikají mé nové originální směsi.

Jelikož jsem mimo jiné tátou malé šestileté dcery Elišky a dědečkem roční vnučky Jasmínky, vždy myslím na ně. KOŘENÍ PRO DĚTI je pro mě vášní, výzvou a vlastně i povinností. Letos jsme už společně s Eli připravili novou originální směs DĚTSKÉ BYLINKY ELIŠKA, která skvěle doplňuje naši dětskou řadu koření (Nesoldík, Těstovinky od maminky, MIMI GRIL, Davídkovo pečené kuře, Davídkův ledový čaj a Dětské kari Jasmínka). Často jsme od maminek slýchávali větu "Máte něco na všechno?". Ano už máme! Touto směsí dochutíte opravdu všechno a je jen na vaší fantazii, kam všude ji dáte.

Jelikož jsem sám "masový", tak nikdy neodolám a vymýšlím nové neotřelé chutě na maso. Pomalé pečení a sušení masa se stalo za poslední rok doslova fenoménem, a tak je tady zcela nová receptura TRHANÁ & SUŠENÁ MASA. Využijí ji hlavně chlapi, kteří mají na tyto delikatesy vysloveně talent!

Jsem také milovníkem slovenské kuchyně, sám na Slovensku žiju, vychovávám zde slovenskou dceru, tak jsem si dal práci a připravil a doslova "vytunil" novinku ŽIVÁNSKA, CIGÁNSKA. Kdo by neznal, po haluškách, další dvě slovenská národní jídla. Na jehle, v alobalu, na grilu nebo v troubě známe živáňskou všichni a vždy nám chutná, i když je s ní tolik práce.

Pro všechny milovníky grilu jsem letos namíchal novinku AMERIKA, která, myslím, bude hodně konkurovat mému ORANGE PEPPERU (naše nejprodávanější koření, které nakupují hlavně muži). Hodně jsem si zde pohrál se složením, málo pepře, ale chuť je famózní!

Tři novinky jsem letos vymýšlel a míchal přímo na přání vás, našich zákazníků.

Snad nejžádanější byl ZÁTAR. Směs původem ze severní Afriky a Blízkého východu využijí nejen milovníci Orientu, ale také vegani a vegetariáni. Existují stovky variant této směsi, já připravil tu základní verzi a bude jen na vás, zda ji takto budete používat nebo si ji doladíte podle vlastních chutí. Klidně se i vy staňte doma Davídkem a míchejte si koření, jak vás jen napadne.

Druhá je BULHARSKO. Cestovat už jsme si trochu odvykli, ale kdo byl v Bulharsku, dobře zná jejich koření "Šarena sol". Jako Chorvaté všude sypou Vegetu, Bulhaři ujíždějí na tomto. Jde v podstatě o BALKÁNSKOU ČUBRICU doplněnou o papriku a kukuřicí. Smícháním této novinky s kvalitní solí v poměru 1:1 budete mít to pravé Bulharsko doma i vy.

Také jste po mně stále chtěli něco na kuře, ale bez papriky. Například takový FRESH GRIL je na to podle mě dokonalý, ale proč nevymyslet něco nového? Tak vznikla směs BÍLÁ MASA, kterou perfektně využijete na králíka, kuře, krocana či ryby v té pravé bylinkové a „NEpaprikové“ variantě.

Letos jsem už konečně dotáhl recepturu na luštěniny. Již několik let ji mám připravenou a teď přišel její čas. LUŠTĚNINKY OD SILVINKY je jedna z mých, podle mě, nejpovedenějších moderních směsí, se kterou rozhodně nadchnu nejen milovníky bezmasých jídel, ale každého, kdo miluje luštěniny. A proč od Silvinky? To si přečtěte přímo na našem eshopu.

Z čeho mám ale největší radost a zároveň to pro mě byla jedna z velkých kořenářských výzev - připravit směsi na výrobu uzenin, respektive klobás. Nikdy jsem v této oblasti nebyl moc velkým odborníkem, nejsem ani řezníkem, takže jsem se přepnul do modulu bádání a učení se uzenářského řemesla. Naštěstí mám kolem sebe několik řeznických mistrů a ti mi dali tu nejlepší školu.

Pro tento rok vzniklo (zatím) pět nových klobásových směsí. Klobása MAĎARSKÁ, SLOVENSKÁ, MORAVSKÁ, ČESKÁ a ZVĚŘINOVÁ. Každá je jiná, každá je skvělá! Tento obor mě, chlapi, docela nadchl, je tady prostor dostat do tradic nějaké moderní a originální pojetí, a proto se můžete těšit na další nové uzenářské novinky.

Všem, kdo došli až sem, gratuluji! Chápu, že jsem vám takovým množstvím textu zamotal hlavu, ale… hodně kořenářských novinek si prostě žádá hodně textu :) 

Všem vám děkuji za vaši obrovskou přízeň, věrnost, spokojenost a už mi, sakra, něco konstruktivně zkritizujte, nebo si fakt o sobě začnu myslet, že jsem ten nejlepší kořenář pod sluncem! :)

Mějte se voňavě,

váš Davídek

Davídek
Davídek
Davídek
sdílejte na:   sdílejte
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie