Chorvatsko na vlnách podzimu

Chorvatsko na vlnách podzimu

Většina z nás si Chorvatsko spojuje s letní dovolenou, mořem, sluncem, provoněnými tavernami a koktejly na pláži. Jaký je zde ale podzim?

Naši milí čtenáři,

pokud jste četli náš letní článek, už asi víte, že je to u nás doma krapet mezinárodní :) Řekli jsme si, že vás neochudíme ani o podzimní vydání, a tak se vracíme se na místo činu - do Chorvatska - tentokrát ale v jiném kabátku.

Jak takový podzim v Chorvatsku vlastně vypadá? Dost podobně jako u nás v Česku a na Slovensku. Turisté s koncem sezóny pomalu odjedou, ochladí se a místní, kteří jezdí v létě do svých přímořských obydlí pomalu zazimovávají. Místo koupání se v moři se chodí do lesa na houby, ale taky na jedlé kaštany, které tam běžně rostou. My jsme si letos jednu takovou výpravu na kaštany udělali a ač se to zpočátku nezdálo, nakonec jsme odcházeli s plnými košíky. Na pomoc jsme totiž měli manželovu sestru s rodinkou - hlavně dvě malé lovkyně se předvedly a ukázaly svůj sběračský um!

A co s nasbíranými kaštany? Nejčastěji se pečou. Je to taková místní pochoutka, která na podzim nesmí chybět. Z trouby jsou skvělé, ale ještě lepší jsou z grilu! Až někdy narazíte na jedlé kaštany, určitě tuhle dobrotu doma vyzkoušejte.

No a samozřejmě se také sklízí úroda. Nechybí sklizeň jablek, brambor nebo například dýní. Velmi oblíbené je zde také vinobraní, kdy se sejdou rodiny, blízcí, přátelé a společně se vydají do vinohradu, aby nepřišla nazmar ani jedna kulička hroznového vína a večer se pak odvedená práce zapije domácí rakijou. Z nasbíraného ovoce a zeleniny se následně tvoří řada pochoutek, jako jsou různé pokrmy z dýní, kysané zelí (nejen krouhané, ale i v celku) nebo domácí ajvar.

Dušičky se slaví o den dříve než u nás, tedy již 1. listopadu. Tradice jsou ale víceméně totožné - lidé chodí na hřbitovy, zdobí místa posledního odpočinku svých milovaných květinami, věnci a zapalují svíčky. Jak je vidět, opravdu je tento svátek spjat s mnoha kulturami a zeměmi.

Stejně tak se slaví sv. Martin, který připadá na 11. listopadu. Mladé víno se pokřtí a následují veliké slavnosti a ochutnávky.

No a teď už k jídlu! :) Vybrali jsme pro vás několik pokrmů, které jsou v Chorvatsku velmi oblíbené a právě na podzim se často dělávají. Začneme s pekou.

Co to ta peka vlastně je? Peka je kovová nádoba skládajících se ze tří částí - kulatý "plech", poklop a obruč. V Chorvatsku se dá sehnat i ve větších obchodech, ale nejlepší je nechat si ji vyrobit od některého z místních. Nejen, že tak podpoříte jejich tvorbu, ale taky budete mít záruku, že máte doma poctivý kus :) Postup, jak připravit jídlo v pece, je uveden v receptu. My jsme zvolili vepřové maso (chorvatsky svinjetina ispod peke), ale často se dělává i jehněčí nebo telecí varianta, neméně dobrá je i chobotnice z peky. Na tuto úpravu jídla můžete narazit v restauracích z různých koutů země, nejtypičtější je ale pro přímořskou oblast. Pokud máte na zahradě ohniště nebo velký kamenný venkovní gril, pořiďte si tuhle vychytávku a uvidíte, že si ji zamilujete.

U masa zůstaneme a podíváme se na další pochoutku. Tou je sarma - recept máme od manželovy maminky, která ji udělá vždycky naprosto skvěle!

Pod slovem "sarma" se skrývají rolky ze směsi mletého masa, rýže a koření, které jsou obalené v kysaných zelných listech. Do hrnce je dobré vždy přihodit kousek špeku nebo kvalitní slaniny, krásně celé jídlo provoní. Připravené rolky se vrství do velkého hrnce, prokládají krouhaným kysaným zelím, dlouho se vaří a... za chvilku jsou snězené :) Jako příloha se nejčastěji dělá bramborová kaše, někdo přikousne i kousek chleba. A malý tip: Až budete sarmu dělat, nechte ji 1 - 2 dny odležet, pak chutná nejlíp!

Jak se říká, do třetice všeho dobrého. Proto přichází na řadu třetí, neméně dobrý pokrm - džuveč. Tento původem turecký pokrm se podobá rizotu a v Chorvatsku se stal téměř tradičním jídlem.

Dnes již existuje nespočet variant tohoto jídla, s různými druhy zeleniny, koření i masa. Jeho původní podoba je ale bezmasá. Velmi dobře však zasytí, může být jak hlavním chodem, tak přílohou. Vyzkoušejte náš recept nebo si ho libovolně upravte dle svých přání.

No a nebylo by to ono bez sladké tečky na závěr! Využili jsme toho, že jsme letos měli kupu ořechů ze zahrady a upekli pro vás šťavnatou baklavu.

I v tomto případě si lidé recept již různě upravují podle sebe, a tak si každý může najít tu svou oblíbenou. Když chorvatská maminka peče baklavu, přihodí dovnitř vždy hrst kyselkavých naložených višní a my jsme si ji tak zamilovali. Kyselost totiž zmírní přílišnou sladkost a baklava je pak pro naše mlsné jazýčky naprosto perfektní. Jestli máte rádi ořechové dezerty, pak je pro vás tahle baklava tím pravým... ořechovým :) Ideální podzimní moučník.

Tak si nechte chutnat!

A pokud se v tomto ročním období ocitnete v Chorvatsku (až to situace dovolí), naplno si vychutnejte všechny krásy této země. My jsme si letos konečně udělali výlet do Zagrebu a bylo to skvělé. Chorvatské hlavní město má zcela jistě co nabídnout, takže návštěvou určitě neprohloupíte. Lákadlem jsou úžasné tržnice, nádherná architektura, památky, muzea (nevynechejte Muzej čokolade Zagreb = Muzeum čokolády!) a mnoho dalšího. No a když už tam budete, stavte se i na něco dobrého na zub :)

​Vaše Rézi s manželem

Rézi Šimunović
Rézi Šimunović
Rézi Šimunović
sdílejte na:   sdílejte
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie