7 NEJLEPŠÍCH KOŘENÍCÍCH SMĚSÍ PODLE RÉZI A IVIHO

7 NEJLEPŠÍCH KOŘENÍCÍCH SMĚSÍ PODLE RÉZI A IVIHO

Objevil se nám tu takový nešvar. Nejen, že měla Veru pravdu a už si to bez Davídkova koření nedokážu představit, ale taky jsem zjistila, že doma máme rádi ne jednu, ne deset, ale nespočet směsí a jednodruhovek, a tak vybrat jen 7 z nich byl pro mě trošku nadlidský úkol! Nakonec jsme ale dali s manželem hlavy dohromady a vybrali ty, které zbožňujeme nejvíc :) Bude to tedy takové 7 + 2, no však uvidíte sami...

Začneme asi s těmi "+ 2". Je to Garlic Pepper a Orange Pepper. Tyhle dvě směsi mají v naší kuchyni své čestné místo a používáme je téměř na denní bázi. Nejsme ale jediní, kdo je zbožňuje, a tak se o nich rozepsala už Veru ve svém článku. Proto je tu jen zmíním a nebudu je dál popisovat. Jen řeknu, že jsou opravdu boží! :)

No a teď už k těm sedmi favoritům. Jdeme na to!

#1 HARISSA

Naší velkou láskou je Harissa - proklatě pálivá kořenící směs, bez které doma nedáme ani ránu. Sypeme ji všude, kde můžeme a nahradila u nás chilli. Už jsme "nakazili" mamku a dokonce i babičku - obě už mají harissu jako nepostradatelnou součást jejich kořenářského arzenálu!

Harissa je asi nejznámějším a nejpoužívanějším kořením v Tunisku. Většina lidí ji zná ve formě pasty, ale ta naše, sypká kořenící směs, je prostě top! Ten správný šmak dodá masům, zelenině i různým druhům příloh. Výborná je taky v polévkách, omáčkách a vynikne v pomalu připravovaných pokrmech. Pokud máte rádi pikantní jídla, harissa je pro vás jasná volba :)

#2 ARMÉNSKÁ ADŽIKA

Arménská adžika je u nás další "must have" směs. Je lehce pikantní, krásně voňavá a používáme ji opravdu rádi. Je výborná třeba do mletého masa - připravuji s ní doma například naši verzi musaky, často ji dávám do masovo-zeleninových směsí a parádně poslouží i na grilovačku. Fantazii se ale meze nekladou, takže ji můžete zkusit dát i do klasické sekané, ozvláštnit s ní karbanátky nebo zkusit něco úplně jiného. S touto směsí nešlápnete vedle :)

#3 KARI ASIA

Jelikož jsme s Ivim milovníci asijských chutí, nesmí v naší výbavě chybět oblíbené Kari Asia. Má úžasnou vůni a svou chutí dotáhne každé jídlo, do kterého ho přidáte, k naprosté dokonalosti. A ta barva! Rádi s ním připravujeme různé směsi masa a zeleniny a podáváme je pak spolu s rýží nebo třeba nudlemi. Skvěle se vyjímá i v polévkách a zeleninových krémech. Taková polévka z červené čočky či dýňový krém jsou s Kari Asia hotovým pohlazením na duši i na jazyku :) Připravíte s ním ale i super pomazánky - u nás vede mrkvová s orestovanou cibulkou, šunkou a tvarohem. Na tu se Ivi nejdřív moc netvářil, ale jakmile ji ochutnal, musela jsem dodělávat... :)

#4 BALKÁNSKÁ ČUBRICA

Nebyli bychom správná česko-chorvatská domácnost, kdybychom doma neměli Balkánskou čubricu! Iviho maminka dřív nepoužívala žádné kořenící směsi, jen jednodruhovky. Ode dne, kdy jsem jí dovezla pár směsí od Davídka, se ale situace změnila. Zamilovala se do Nesoldíka a samozřejmě do Balkánské čubricy, kterou, dle jejích slov, sype skoro všude :) No a ještě aby ne! Tahle směs je totiž přímo stvořena pro balkánskou kuchyni. Proto vždy, když vaříme chorvatská jídla, je naším věrným parťákem. Výborně ochutí různá jídla - od pokrmů z mletého masa (například známá pljeskavica) přes džuveč až po čušpajz (hustá zeleninová polévka). Jste-li fanoušky pochoutek z Balkánu, čubricu doporučujeme. U chorvatské části rodiny dostala 10/10 :)

#5 #6 #7 SVATÁ GRILOVACÍ TROJICE: GRIL A ROŽEŇ & FRESH GRILL & MÉĎA GRIL

Poslední 3 pozice u nás tvoří grilovací kombo - Gril a rožeň, Fresh Grill a Méďa gril. Ivi moc rád griluje a společně si pak vychutnáváme tyhle mňamky z rožně na naší terase. Postupně jsme si ji vypiplali a v létě tam moc rádi trávíme čas. Výhled široko daleko, světýlka, vůně grilu, kvetoucí oleandr vedle olivy (Ano, chtěli jsme si tu navodit přímořskou atmosféru!) a sklenička vína. To je prostě takový náš malý ráj uprostřed města :) 

Škála pokrmů, které připravujeme na grilu, je docela široká - ryby, kalamáry, krkovička, kuřecí steaky, žampiony, špízy, marinovaná žebra, hermelín, zelenina, ... No, je toho dost! Gril je zkrátka taková naše láska. Jste na tom podobně? Pak na maso radíme pořídit tohle trio, se kterým zabodujete! Občas směsi i různě kombinuji a výsledek byl vždy parádní. Každý si najde to svoje - pokud máte radši "klasiku", vsaďte na Gril a rožeň. Máte-li radši krapet netradiční chutě nebo chcete připravit dokonalou grilovanou rybu, sáhněte po Fresh Grillu. A česnekomilci jistě ocení směs Méďa gril s medvědím česnekem :)

...a to je pro tentokrát vše. Doufám, že jsme vás dostatečně inspirovali a věřím, že si mezi našimi tipy každý z vás najde alespoň jednu směs (bude jich víc, uvidíte :)), kterou si oblíbí. Můžeme se za ně zaručit :)

Mějte se krásně a užívejte si kuchtění naplno!

Vaši

Rézi & Ivi

Rézi Šimunović
Rézi Šimunović
Rézi Šimunović
sdílejte na:   sdílejte
Díky cookies a práci s osobními údaji bude pro Vás prohlížení stránek ještě příjemnější!

Používáme je totiž k zajištění co možná nejlepší funkčnosti a k personalizaci obsahu našich webových stránek.

Kliknutím na tlačítko "Přijmout" souhlasíte s jejich využíváním a předáním údajů o chování na našem webu.
Více informací
cookie
cookie