• Koření na ryby a drůbež - Koření od Davídka
  • Chilli con carne - koření - Koření od Davídka
  • Rozdělení zemí ČR a SLOVENSKO - Koření od Davídka
  • Koření na ryby - Koření od Davídka
  • David Jurásek, tvůrce značky - Koření od Davídka
Davídkovo koření

Jablečný koláč s pekanovými ořechy

počet osob
8
čas přípravy
50min. příprava
30min. pečení
obtížnost
střední
druh jídla
Moučníky
Jablečný koláč s pekanovými ořechy

Potřebujeme

Na křehké těsto:
300 g hladké mouky
220 g studeného másla
1 lžíce cukru
1 lžička soli

Na náplň:
1 kg jablek
2 lžičky Koření do moučníků
100 g pekanových ořechů (zhruba)
Na karamel 150 g cukru krupice a 150 g smetany na šlehání.


Koření do moučníků nakoupíte zde

Postup přípravy

1. Připravte si sklenici opravdu studené vody. Dejte do ní pár kostek ledu nebo jí vychlaďte v lednici. Do mísy deje mouku, cukr a sůl. Nakrájejte máslo na malé kosty a deje je do mísy. 

2. Nožem krájejte kousky másla v míse dál, dokud se z něj nestanou malé kousíčky o velikosti hrášku. 

3. Nelejte do těsta přibližně 100 ml studené vody a vařečkou nebo stěrkou spojujte těsto dohromady. Až bude těsto držet pohromadě, trochu ho prohněťte rukama a spojte do jedné koule. Těsto ale hněťte pouze chvíli, dávejte si pozor, aby jste ho nepřepracovali. 

4. Těsto dejte minimálně na hodinu do lednice. Formu na koláč vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou. 

5. Těsto rozválejte na tenký plát a přeneste jej na formu. Vymačkejte ho prstama rovnoměřně po celé jeho ploše a okrajích. Vidličkou propícejte těsto na dně formy. Na okrajích nemusíte. Na těsto dejte pečící papír a nasypte na něj hrách nebo jiné luštěniny. Těsto tak při pečení nebude stoupat. 

6. Pečte zhruba na 190°C cca 30 minut. Koláč musí mít zlatavou barvu. Vyzkoušejte špejlí nebo párátkem, jestli je koláč hotový. 

7. Oloupejte jablka, zbavte je jadřinců a nastrouhejte na jemném struhadle. 

8. Nastrouhaná jablka dejte do plátýnka nebo čisté utěrky a vymačkejte z nich postupně šťávu do jiné nádoby. 

9. Jablka dejte do hrnce, nasypte koření a nechte vařit. Postupně míchejte, dokud se jablka nerozvaří a nevznikne z nich hmota podobná hustší přesnídávce. Pokud bude směs příliš hustá a bude mít tendenci se připalovat, přilévejte vymačkanou šťávu z jablek. 

10. Do upečeného koláče rozetřete jablečnou hmotu. 

11. Připravte karamel. Nejprve si ohřejte smetanu. Rozehřejte pánev a nasypte na ní rovnoměrně cukr. Když začne na okrajích hnědnout, začněte rychle míchat a napřestávejte, dokud cukr úplně nezkaramelizuje. Když vám vznikne karamel, nalejte velmi opatrně ohřátou smetanu. Rychle míchejte, dokud se směs nespojí, odstavte z plotny a vymíchejte do hladka.

12. Karamel nalejtete na koláč a rozetřete. Na povrch koláče vyskládejte pekanové ořechy, hezky se přilepí do karamelu.

Můžete podávat.  Dobrou chuť. 


sdílejte:



Všechny recepty s kořením: Koření do moučníků

Zpět na začátek kuchařky
nahoru